Az őrbottyáni iskola bemutatása

Kedves Szülő!

Szeretettel köszöntjük a Kvassay Jenő Általános Iskola tantestülete és diákjai nevében. Ezzel a tájékoztatóval az iskolai kínálatok közötti eligazodásban szeretnénk Önnek segíteni, bemutatva iskolánk arculatát.

Iskolánk bemutatása

Iskola együttesünk első blokkja az 1973-74-es tanév kezdetére készült el Őrbottyán Nyíresnek nevezett részén, mivel az egykori két község – Őrszentmiklós és Vácbottyán - két régi iskolája már nem volt képes kiszolgálni az igényeket. 1979-ben, a déli oldalon a tornaterem és a hozzátartozó öltöző épült fel.

1993-ban alakult ki a mai forma, ahol 8 évfolyamon több mint 530 gyermek oktatása folyik. Évfolyamonként létszámtól függően az alsó tagozaton három, a felső tagozaton három illetve négy osztályt indítunk.

2014 őszétől az Örökös Ökoiskola cím tulajdonosai vagyunk, a környezettudatos nevelés mindennapjaink része. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, évente kétszer papírgyűjtést szervezünk, folyamatosan gyűjtjük az elhasznált elemeket, részt veszünk a Sulizsák programban. Komposztáljuk a szerves hulladékot. A mindennapokban is törekszünk az egészséges táplálkozási szokások és életmód kialakítására. Iskolánkban minden tanuló részére hetente 2-3 alkalommal friss tejet, kakaót biztosítunk, az iskolagyümölcs programban az elsőtől hatodik évfolyamra járó diákjaink rendszeresen kapnak gyümölcsöt, és gyümölcslevet.

1998-ban vette fel iskolánk Kvassay Jenő nevét. Kvassay Jenő emlékére 1987-től minden tavasszal matematika versenyt, 2001-től az alsó tagozatosoknak olvasás-szövegértési és helyesírási versenyt rendezünk a környező iskolák részére, mely nagy népszerűségnek örvend.

Gyermekeink olvasóvá nevelését több mint 10.000 kötetes könyvtár segíti, ahol számítógépeken közvetlen internet elérhetőségre valamint DVD és videó-filmek megtekintésére is lehetőség van.

Tanulás-tanítás

Szeptembertől az aktuális kerettanterveknek megfelelően hagyományos tantárgyi keretben folyik az oktatás. Az alsó tagozaton a heti 5 órás testnevelést tanórai keretben igyekszünk megszervezni, még ha nehézségek is adódnak. Jelenleg a 6. évfolyamosok 17 órában úszásoktatáson vehetnek részt a testnevelés óra terhére a váci uszodában. A gyermekek helyes testtartásának és mozgásának fejlesztésére kiemelt lehetőség nyílik a gyógytestnevelés órákon. Iskolánk részt vesz a Sport legyen a tied! (ping-pong) és a Bozsik programban is. Egyre több osztályunk él az Erzsébet tábor és Határtalanul program lehetőségeivel.

Az informatika oktatását számítógépek, interaktív táblák, projektorok és internet hozzáférési lehetőség segíti. Az alsó tagozaton már a 3. osztálytól tanítjuk csoportbontásban az informatikát. A korszerű oktatás kihívásainak megfelelően, és a tanulók nagyobb motiválása érdekében 7 interaktív tábla használata a hozzá tartozó technikai eszközökkel teszi színesebbé, változatosabbá a tanítási órákat. Minden alsós tanteremben projektor segíti a tanulók munkáját.

Iskolánkban angol nyelvet oktatunk, a 2020/2021-es tanévtől már 2. osztálytól választható tantárgyként, heti 1 órában tanulhatják az angol nyelvet diákjaink.

Differenciált foglalkozásokkal, csoportbontással új tanítási módszerek alkalmazásával, projektnapok szervezésével tesszük változatossá a tanítást. Nevelő-oktató munkánk eredményességét mutatják diákjaink mérési és versenyeredményei, középiskolai helytállása.

Iskolánkban fejlesztő pedagógiai és pszichológiai gondozás is folyik, melyre egyre nagyobb igény van. SNI-s tanulóinkat utazó gyógypedagógusok foglalkoznak.

Pedagógiai programunk és a helyi tanterv minden érdeklődő számára hozzáférhető az iskola titkárságán és honlapján.

 

Délutáni és szabadidős programok

Iskolánk a törvényi előírásoknak megfelelően szervezi meg a 16 óráig történő foglalkozásokat. Az alsó tagozaton 9 napközis csoportot, a felső tagozaton két tanulószobás csoportot működtetünk.

Szakkörök lehetőségeink szerint: alsó tagozaton matematika, táblajáték, dráma, éneklő-kör, atlétika, felső tagozaton matematika, elsősegély-nyújtó, buzogány, színjátszó, újságíró, diáksport. A pályaválasztás előtt álló nyolcadikosainknak matematikából, magyarból és angol nyelvből felvételi előkészítőt biztosítunk.

Minden évben részt veszünk szaktárgyi és sportversenyeken, több iskolaszintű pályázatot, versenyt hirdetünk meg tanítványainknak. Diákjaink színvonalas műsorokkal készülnek az iskolai és városi rendezvényekre.

A nyolcvanas évektől a váci Zeneiskola kihelyezett tagozata működik iskolánkban, ahol tanulóink zongorázni és hegedülni tanulhatnak. Egyéb szervezetek, egyesületek foglalkozásainak is helyt adunk, így a diákok tanítás után nemcsak az iskola által kínált lehetőségek közül választhatnak.

Iskolán kívüli foglalkozásaink: mozi, színház, kirándulás.

 

Az oktató-nevelő munkát segítő alapítvány

2004-ben az iskola működését, tárgyi feltételeinek javítását, iskolai programok támogatását célzó alapítványt hoztunk létre. Településünkhöz köthető kiemelkedő személynek emléket állítva alapítottuk a Kvassay Alapítványt. Az elmúlt évtizedben több mint 13 millió forinttal járult hozzá az iskola és az itt tanuló diákok életterének fejlesztéséhez, a Kvassay család emlékének ápolásához. 2015-ben az őrbottyáni temetőkertben teljesen megújult a Kvassay sírkert, melyben alapítványunk is jelentős részt vállalt. Az utóbbi években is számtalan digitális eszközzel és kültéri játékokkal gazdagítja az iskola felszereltségét.

 

Szülői tájékoztató

A jelenlegi vírushelyzet miatt a leendő elsős tanulók szüleinek nem áll módunkban szülői értekezletet szervezni. Igyekszünk minden, az iskolánkkal kapcsolatos információt honlapunkon közzétenni. Itt tájékozódhatnak az intézményünkben hitoktatást vállaló egyházakról is.

A beiratkozás pontos menetével kapcsolatban kövessék nyomon honlapunkat.

 

Az iskola elérhetőségei

2162 Őrbottyán, Rákóczi Ferenc utca 115.
Telefon: +36-30/713-3468
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Weblap: www.kvassay-orbottyan.sulinet.hu

Az iskolai beiratkozás időpontjai és helye:

április 15-16.
Kvassay Jenő Általános Iskola
2162 Őrbottyán, Rákóczi u. 115.